Кои материи са на мода?

Съвременният потребител има много критерии при издирването на модни находки, а така и трябва. Освен задължителната визуална естетика на една дреха, която е нужна, за да грабне окото ни, ние се фокусираме и върху акцентните детайли, последните тенденции, както и един от най-важните аспекти - материята.

Кожени рокли
Летни жилетки
Топ продукт
Материята придава специфична текстура на всяка дреха, която, от своя страна, поставя дрехата в стилова рамка - сатенът е шикозен, велурът е артистичен, а денимът - неглиже. Нека хвърлим бърз поглед върху някои от топ тенденциите сред материите спрямо есенно-зимната колекция висша мода от 2021-22 г. Ако нещо липсва в гардероба ви, бъдете спокойни, че всичко старо винаги се връща на мода, а някои материи никога дори не са излизали от модното полезрение.

Кожа

Кожата продължава да доминира на модния подиум, a с нея една дама винаги намира повод да се почувства дръзка и забележима. Коженият стайлинг има предимството на два хоризонта - подходящ е както за всекидневието, така и за специални поводи в нощен клуб или бар. Връхната точка на кожата сред модните дизайнери е през 90-те години, когато Жан-Пол Готие я имплементира в колекцията си, но в днешно време потребителите най-вече оценяват колко комбинативни могат да бъдат едно кожено яке или кожени панталони.

Велур

Друг член на коженото семейство е велурът, а той несъмнено е запазил влиянието си на модния пазар. Текстурата му е мека и не притежава онова лъскаво и гладко усещане, което кожата има, но пък винаги успява да добави доза шик към всеки аутфит. Велуреният пик е през 70-те години, а сега обикновено носи със себе си артистична енергия. Велурените пола или яке са две находки, които могат да направят всеки гардероб по-вълнуващ.

Сатен

Всеизвестен факт е, че сатенът е любимата материя на нощния стайлинг, която придава бляскаво усещане на онзи, който го носи. Визията на сатена е елегантна и скъпа, а цветовата гама няма ограничения. Дори и да не ви се вярва, сатенът може да е ваш верен спътник, както при формални, така и при неформални поводи, стига да се носи с вкус. Сатенът в пастелни нюанси е нежен и подходящ за ежедневна, дори и бизнес/офисна обстановка, докато сатенът в ярки, наситени цветове се представя най-добре на нощни събития.

Пайети

Неочаквано, но факт - пайетите са едни от най-добрите приятели на всяка дама през този сезон. Несъмнено те могат да бъдат наречени пикантна подправка в модата, тъй като имат способността да разчупят рутината във всеки гардероб. Пайетите са блестящи, екстравагантни и грабващи вниманието - по тази причина хората често ги причисляват към летния стайлинг, но в действителност те могат да придадат уютен облик на много есенно-зимни дрехи.

Плетива Известни дизайнери, например Фенди и Ферагамо, вдъхнаха нов живот на плетивото като модерна материя на модния подиум през пролетта, но тази тенденция все още витае сред нас. Плетените рокли могат да допринесат за една мека и изящна визия, която е актуална както през летните, така и през зимните месеци. От друга страна, плетени аксесоари като чанти, шапки, шалове и бандани никога не са излизали от мода, тъй като лесно се комбинират с повечето ежедневни дрехи.

Винтидж деним

Вечната актуалност на денима като материя е неоспорима, но последните модни тенденции се фокусират главно върху “винтидж деним”. Този стил напомня на гръндж визията на рециклираните дънки, дори и те да не са точно такива. Накъсани дънки с пришити парчета плат на няколко слоя е един нов дързък облик, най-често търсен от младите бунтари. Винтидж денимът е вълна, която се възражда през 90-те години, после залязва за едно десетилетие, но сега отново е с нас в своята най-пълна сила. Вдъхновен от визията на истински рециклирани дънки, този тренд позволява множество артистични щрихи да украсят едни най-обикновени дънки, превръщайки ги в съвременно произведение на изкуството.