Дамски чанти: типове и как да ги носим

Чантата е не само моден акцент, който може да вдъхне настроение и стил на всяко облекло, а е и най-важният аксесоар, без който никоя дама не напуска дома си. Често обаче арсеналът от чанти в гардероба ни е толкова хаотичен, че да изберем най-подходящата невинаги е лесна задача. 

Разновидностите на чанти са многобройни, но дори и сега да се запознавате за първи път с техните официални имена, то със сигурност имате визуална представа за тях.

Кожена чанта
Лятна чанта
Чанта с шевица
Shopping чанта

Shopping чантата често се бърка с tote чантата, тъй като и двете са широки, обемни и подходящи за носене на покупки, папки, а дори и дрехи. Shopping чанта е идеалният спътник във всекидневието, лека и удобна е, има цип и се носи обикновено през рамо. Tote моделът е тип пазарна или плажна чанта, която не се затваря с цип, а това я прави неподходящ вариант в забързаното ежедневие, тъй като ценни вещи лесно могат да си намерят неочакван нов дом - улицата. 

Handbag / Bowling чанта

Този стилен модел обикновено се носи на ръка, но често е акомпаниран от допълнителна дълга дръжка. Фокусът при тази чанта пада върху заоблената визия и не е толкова обемна като предходното ни предложение, но напълно има капацитета да побере всички дамски глезотии.  

Lady Bag

Lady чантата е шикозна и женствена, а сред  най-големите ѝ почитателки са дами, които приоритизират елегантната визия над всичко друго. Този модел е с две дръжки, носи се на лакът или в ръка, и обикновено идва с премахваща се дълга дръжка за рамо.

Doctor Bag

Този модел е вдъхновен от старите докторски чанти и се носи в съчетание с винтидж облекло. Изглежда компактна, но има достатъчно обем да събере всички задължителни дамски аксесоари, а закопчаването с две метални пластини прави ретро облика завършен.

Satchel / Ученическа чанта

Този лесно разпознаваем модел е фаворит сред практичните дами, тъй като е идеален за работа или училище. Има правоъгълна форма и единична дръжка, като закопчаването е с катарами - малко напомня на бизнес куфарче, но е мека и има по-спортна визия. Винаги идва и с тънка премахваща се дръжка и се носи през рамо.

Bucket / Чанта тип торба

Тази чанта вероятно присъства във всеки гардероб, вечно актуален и лесно комбинативен модел. Меката визия с кръгло дъно е класически облик, подходящ за ежедневна употреба, поради огромната си функционалност. Този модел чанта побира абсолютно всичко - изключително удобна и е верен приятел, както на кежуал стайлинг (тип дънки и тениска), така и на по-офисна визия (риза и кариран панталон).

Плик чанта

Това малко бижу е задължителен моден аксесоар, тъй като притежава уникална стилова характеристика - плик чантата е подходяща както за ежедневието, така и за формални събития, като изискани коктейли, а дори и абитуриентски балове. 

Раница

Модерната дамска раница е тенденция, която връхлетя модния пазар, като най-новите дизайни разбиват стиловия стереотип, а именно че раницата е подходяща само за ученически цели и не може да бъде елегантна и шикозна. Носи се на гръб с две дръжки, а понякога има горна дръжка и е удобна за носене в ръка. Черната лачена дамска раница вече е утвърдена класика и се съчетава чудесно с високи токчета. Моделите от кожа са комбинативни и могат да се носят с дънки, а тези от плат вдъхват по-хипарска визия.

Клъч

Клъч чантата е вечерен моден спътник, подходящ за специални събития, абитуриентски балове и сватби. Представлява малко портмоне, няма дръжки и се носи само в ръка. За сметка на ефектната и стилна визия, малкият капацитет на клъч модела побира само телефон и червило. Но на официален повод, какво повече е нужно?!

Препоръчани продукти